Sleutje’s Spook – Het Spookslot van SchijndelOp 3 en 4 november 2007 was de galapremière van de eerste lokale speelfilm van Schijndel:

 Sleutje’s Spook – Het Spookslot van Schijndel

Het initiatief om de aloude legende van Schijndel met de gelijknamige titel te verfilmen kwam van programmamaker en filmregisseur Patrick van der Heijden.

Vanaf oktober 2003 is er zo’n vier jaar aan de film gewerkt, van verhaalanalyse en het script schrijven (met precies 33 scènes) tot en met de opname en montage ervan. Maar liefst driehonderd vrijwilligers, professionals en ‘amateurs’ op verschillende disciplines (beeld, geluid, kleding, decor, acteren, etc.) hebben aan deze lokale filmproductie meegewerkt. Acteurs in de film zijn o.a. Ton Lomans als Ferdinand Petersoen, Ben van Rooij als ‘het spook’, Ton van Rooij als Max, Ton van den Oetelaar als Egbert, Felix Kooymans als baljuw Jacobsoen en Henk van Roessel als de verteller. Daarnaast ook vele rollen en bijrollen die keurig werden gespeeld door bekende Schijndelse toneelspelers, omroepmedewerkers en andere vrijwilligers.

De vaste cameraman van de film was Jan de Jong met technische support van Hulskamp Audiovisueel. Tijdens de productie nam Wim Vermeulen de eindverantwoording op zich. In de laatste maanden van de productie werd de film door documentairemaker Henk Helsdingen in stroomversnelling afgemonteerd en van reeds bestaande filmmuziek en geluidseffecten voorzien. Vanuit onder andere de regisseur heel veel respect voor het externe geluidsteam uit Hilversum dat speciaal voor de film meerdere audiotracks op locatie heeft opgenomen en filmmuziek heeft gecomponeerd dat door de keuze van versnelde montage jammer genoeg als verloren inzet moet worden beschouwd.

Door hoofdredacteur Philip Hanssens schonk zelfs het landelijke magazine voor mediamakers ‘Masterfiles’ van uitgever Broadcast Press Hilversum BV (o.a. bekend van ‘Broadcast Magazine’) aandacht aan deze lokale filmproductie in de vierde uitgave van het eerste jaar. Ook Omroep Brabant heeft op de opnameset een interview opgenomen met een aantal acteurs en filmmakers voor ‘Brabant Nieuws’ met verslaggeefster Meike de Jong (nu: nieuwslezer bij RTL Nieuws).

In het weekend van 3 en 4 november 2007 werd de lokale speelfilm in galastijl gepresenteerd in Cultureel Centrum ’t Spectrum in Schijndel.

De film is verkrijgbaar als DVD via de toenmalige producent Stichting Lokale Omroep Schijndel en bij VVV Schijndel. Bij de DVD zit een extra boekje met alle informatie over de legende. Dit is samengesteld en geschreven door de Schijndelse historicus Henk Beijers.

Op de website van TVSchijndel.nl wordt de film gratis online aangeboden om te bekijken: Speelfilm ‘Sleutje’s Spook – Het Spookslot van Schijndel’

Plannen voor een nieuwe lokale speelfilm, geregisseerd door Patrick van der Heijden, liggen vooralsnog in de la tot het financieel tot de mogelijkheden behoort en er voldoende draagvlak wordt bereikt…